Butik i Skyttehusgade

Bageriet blev grundlagt i 1899 af Peter Alfred Andersen på Skyttehusgade 28. I begyndelsen var bageriet kun betjent af bager Andersen selv samt en enkelt bagersvend, mens Andersens hustru Caroline (på billedet) stod i bagerforretningen. I vinduet ses nogle af parrets børn. De fik i alt 11 børn.

1900

Gang i bageriet

Til højre er det grundlægger P.A. Andersen. I midten er det P.A. Andersen II, mens det er bager Pjengaard til venstre.

1921

Udbringning

Tidligt blev det nødvendigt at ansætte en kusk til at køre bageriets hestevogn ud til kunderne med brød. Det er muligvis den kendte Vejle-maler Albert Bertelsens far på billedet. Han var bageriets første "chauffør" (eller brødkusk). Det kan dog ikke dokumenteres, at det er ham på billedet. I 1927 fik bageriet sin egen bil til udbringning.

Indtil 1927

Syv sønner

P.A. Andersen (helt til venstre) med sine syv sønner i 1931 - i en tid, hvor man ikke havde kvinder (han havde fire døtre) med på billeder. Helt til højre er det P.A. Andersen II, som sammen med sin bror Steen Andersen (nummer to fra højre) overtog bageriet i 1954, da faderen døde.

1931

Nye ovne

Allerede i 1943 blev bageriet P.A. Andersen til P.A. Andersen og Sønner, da Steen Andersen (til venstre) og P.A. Andersen II blev kompagnoner i familieforetagenet. De overtog i 1954, da faderen døde. Billedet her er fra omkring 1960, hvor firmaet havde fået helt ny raskeskabe (eller hæveskabe). P.A. Andersen og Sønner var i øvrigt nogle af de første til at få roterende stikovne.

1960'erne

Moderne bageri

Stemningsbillede fra produktionen på Skyttehusgade. Det er i øvrigt stikovnene, man kan se på billedet. Manden med slipset er Steen Andersen.

Omkring 1970

100 års jubilæum

Fire generationer af bagere var samlet, da P.A. Andersen og Sønner i 1999 kunne fejre 100 års jubilæum. Fra venstre er det P.A. Andersen IV med sin søn P.A. Andersen V. I midten er det Kristian Andersen, som i dag står for driften sammen med sin far P.A. Andersen III (nummer to fra højre). Siddende til højre er det Steen Andersen. Pigen på billedet er P.A. Andersen IV's papdatter.

1999

Sidste brød i Skyttehusgade

19. maj 2017 blev det sidste brød bagt i ovnene på Skyttehusgade. Tredje og fjerde generation orkestrerede flytningen fra Skyttehusgade til Frostvej i Hornstrup, hvor et helt nyt bageri står klar. Foto: Benny F. Nielsen

2017